Robotul care montează impecabil placi din gips carton și ne arată cam cum va fi viitorul construcțiilor

Ti-a placut acest articol? Adauga-l la favorite, pentru a-l regasi usor in lista de continut preferat din contul tau!
Publicat de SpatiulConstruit.ro, la

Un robot umanoid japonez care poate sa foloseasca o surubelnita electrica si sa instaleze placi din gips carton ne ofera ocazia sa tragem cu ochiul la industria constructiilor intr-un verosimil si nu foarte indepartat viitor.

c

Foto: AIST via YouTube

HRP-5P, robotul inteligent dezvoltat de o echipa de la Institutul de Tehnologie si Stiinte Industriale Avansate din Japonia, este prevazut cu functii ca detectarea obiectelor si planificarea miscarii. Cu doua carlige pe post de maini, masinaria apuca placile, se deplaseaza cu ele de-a lungul incaperii si le instaleaza in locul dorit. Lucreaza cu multa precizie, chiar daca destul de incet.

Dezvoltatorii sai sugereaza ca robotul umanoid ar putea inlocui muncitorii care desfasoara activitati periculoase precum asamblarea navelor si aeronavelor si ca isi poate gasi intrebuintari practice si pe santiere.

HRP-5P are o inaltime de 1,82 metri, cantareste 101 kilograme si poate ridica obiecte de dimensiunea unui covor. Robotul este prevazut cu senzori pentru a masura 3D mediului inconjurator in timp real si foloseste realitatea augmentata pentru a sti ce obiect ridica. HRP-5P va fi prezentat la World Robo Expo2018, eveniment dedicat roboticii, care va avea loc spre sfarsitul lunii.

“Este de asteptat ca multe industrii, inclusiv industria constructiilor, sa se confrunte cu un deficit de forta de munca serios in viitor si este imperios sa rezolvam aceasta problema prin tehnologia robotica”, spun dezvoltatorii.

Nu este primul robot dezvoltat in Japonia, tara care se confrunta cu un proces de imbranire rapida a populatiei, intr-un efort de a contrabalansa forta de munca in scadere.

La inceputul anului, compania din domeniul constructiilor Shimizu a prezentat mai multi roboti-muncitori care pot manui, ridica si monta diverse obiecte si care isi vor incepe activitatea pe santier spre sfarsitul anului, potrivit reprezentantilor companiei.

 

Un parteneriat intre oameni si masinarii inteligente

 

Criza acuta pe piata fortei de munca din constructii resimtita si dincolo de granitele Japoniei a dus in ultimii ani la aparitia unui numar mare de startup-uri care incearca sa suplineasca lipsa muncitorilor umani cu tehnologia avansata. 

 

De exemplu, compania australiana Fastbrick Robotics a creat un robot, Hadrian X, care poate zidi peste 1.000 de caramizi pe ora, in timp ce angajatii unei companii din Colorado, SUA, au invatat de curand sa opereze o masinarie similara. 

 

De asemenea, Built Robotics, un startup infiintat de fostul inginer Google Noah Ready-Campbell, construieste excavatoare, buldozere si alte utiliaje pentru constructii autonome. Ready-Campbell isi imagineaza un viitor al lucrarilor in constructii ca un parteneriat intre oameni si masinarii inteligente.

 

"Practic, robotii fac 80% din munca, partea mai repetitiva, mai periculoasa, mai monotona, iar operatorul face activitatile care necesita calificare, unde chiar este nevoie de multa precizie si experienta", spune CEO-ul Built Robotics.

 

Redactat de: Camelia Sisea
Subiect preluat din:
techcrunch.comphys.org
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Timp de incarcare pagina: 1.040 sec sql:0.000 sql cache:true hostname::tron_spcons-http-pe-tron-cu-zmut