Totul despre ferestre - o alegere esentiala pentru confort - partea a II-a

Publicat de SpatiulConstruit.ro, la 06.12.2013

Dupa prezentarea ferestrei ca element constructiv (vezi partea I) este important sa intelegem ce optiuni avem in ceea ce priveste aspectele functionale, estetice si de montaj ale acestora. In principal au existat doua etape majore in ceea ce priveste evolutia ferestrelor, influentate de modul de constructie al cladirilor si al materialelor din care erau confectionate ferestrele, pana la revolutia industriala si bineinteles dupa aceea.


Ferestre

ALCATUIRI DE FERESTRE

Vorbind despre ferestrele din prezent, din punctul de vedere al modului de alcatuire, avem la dispozitie urmatoarele variante:In functie de inaltimea incaperilor, deasupra ferestrei poate aparea si un element fix sau mobil  care se defineste cu termenul de supralumina sau “oberlicht” si care poate avea forme variate,

in functie de tipul de material ales pentru realizarea ferestrei si de dimensiunea golului.

De asemenea ferestrele pot fi simple sau duble.

Ferestrele duble au aparut ca o necesitate, in trecut, in asigurarea unui confort termic superior la interiorul constructiei si dispuneau de deschidere atat spre interior cat si spre exterior.

In timp, odata cu aparitia geamului dublu si triplu termoizolant - termopan - ferestrele duble au fost inlocuite cu ferestre simple din diverse materiale dar cu coeficienti mult mai buni de izolare termica.


TIPURI DE DESCHIDERI SI FORME

Din punct de vedere al deschiderii ferestrelor se pot enumara urmatoarele tipuri:

● ferestre batante

● ferestre oscilobatante

● ferestre glisante sau culisante

● ferestre ”daneze” - cu deschidere exterioara

● ferestre ghilotinaIn realitate se intalnesc mai multe tipuri de deschideri dar care reprezinta de fapt combinatii intre diferitele tipuri prezentate mai sus.


FORMA FERESTRELOR


ALTE TIPURI DE FERESTRE

Ferestre de mansarda


Ferestre pentru case pasiveFerestre “Daneze”Vitralii

Desi nu fac parte integranta din capitolul ferestre, vitraliile sunt de obicei elemente fixe, si au rol pur decorativ. Datorita noilor tehnologii de procesare a sticlei, acestea se pot integra si in ferestre cu geam termopan (dublu sau triplu). Este pana la urma doar o chestiune de gust.


MODALITATI DE MONTAJ

Traditional, ferestrele se fixau in zidarie prin intermediul unor « gheremele » din lemn. Odata cu cerintele noi de economie de energie dar si cu evolutia constanta a profilelor pentru ferestre, au aparut si modalitati noi de montaj ale acestora, care pe langa indeplinirea cerintelor aratate mai sus permit si obtinerea unor efecte estetice atat pe fatada dar si la interior:


Montarea ferestrei in planul elementelor structurale (zidarie sau structura usoara).


Montarea ferestrei la limita dintre elementele structurale si termoizolatie.


Montarea ferestrei in planul termoizolatiei.


ELEMENTE DE PROTECTIE SOLARA

Asa cum spuneam acestea au rolul de a proteja atat fereastra dar si interiorul constructiei de diferite manifestari ale mediului exterior sau pot avea si un rol in asigurarea securitatii.


Elemente de exterior:

Obloanele

Copertine

Fie ca este vorba de copertine fixe sau retractabile acestea sunt realizate din materiale usoare, tesaturi impremeabile, etc. In cazul in care sunt fixe este recomandat sa nu fie foarte mari pentru a nu fi expuse la vant. Cele retractabile este recomandat sa fie stranse in caz de vant puternic sau zapada abundenta.

Rulouri de exterior

Au aparut odata cu evolutia ferestrelor post revolutia industriala si se pot fabrica din foarte multe materiale, lemn, metal, pvc. Este bine sa se acorde o atentie deosebita la montajul casetei de stocare a ruloului pentru a nu aparea punti termice in zona de buiandrug a ferestrei.

Brisesolei-uri

Este un sistem de umbrire modern utilizat mai ales pentru cladirile cu pereti cortina sau pentru locuintele cu arhitectura ultramoderna. Se fabrica in general din metal, sticla sau chiar lemn, pot fi fixe sau mobile cu montaj vertical sau orizontal.


Elemente de interior:

Jaluzelele, draperiile si perdelele

Sunt oarecum cunoscute si recunoscute de cei mai muti cititori. Desi sunt nominalizate ca elemente de protectie solara, trebuie sa stiti ca acestea sunt mai mult niste sisteme de filtrare a luminii. In cazul unei ferestre expuse pe sud, pe timpul verii poate aparea fenomenul de supraincalzire datorita faptului  ca aerul cald se poate acumula intre aceste elemente si geamul ferestrei.

Mai mult decat atat, pe timpul iernii in cazul ferestrelor cu parapet obisnuit este recomandat ca draperiile si chiar perdeaua mai ales daca sunt confectionate din materiale grele (stofe, catifea, etc) sa nu ajunga pana jos si sa acopere radiatorul. Acesta nu va mai da caldura obisnuita catre camera iar centrala daca este pe senzor va consuma mai mult decat in mod obisnuit.

Obloanele de interior

Sunt o varianta a obloanelor de exterior care pot oferi protectie solara insa trebuie sa stiti ca si aici exista cateva amendamente. Daca obloanele dispun de perforatii in incapere se va acumula aer incalzit,  iar in cazul obloanelor etanse este necesar ca fereastra sa dispuna de o clapeta de ventilare sau sa fie lasata deschisa pe o pozitie intermediara.

Aceste tipuri de obloane pot fi utilizate in cazul in care nu se doreste aparitia acestora pe fatada.


PRECIZARI !

Pe langa materialul din care sunt fabricate ferestrele, un aspect foarte important il constituie legatura cat mai etansa intre tocul ferestrei si peretele in care se incadreaza aceasta. Lipsa acestei etanseitati si a termoizolatiei perimetrale poate conduce la aparitia condensului pe conturul ferestrei la legatura dintre aceasta si peretele adiacent.


O problema care apare frecvent este aceea a marimii panourilor mobile a ferestrelor.

Se recomanda o latime maxima de 75 - 95 cm a panoului mobil si o inaltime de max 2,10 m pentru a nu supune balamalele la eforturi mari. Cu cat panoul mobil al unei ferestre este mai mare, cu atat balamalele si mecanismele de inchidere vor trebui sa fie mai puternice (deci mai scumpe) pentru a putea sustine greutatea acesteia.


Pentru o utilizare cat mai indelungata si in conditii optime, odata pe an se recomanda o operatiune de intretinere a ferestrelor, in care sa se verifice garniturile de cauciuc, balamalele si mecanismele de inchidere. 


Nota

Toate imaginile si desenele din aceasta lucrare au strict valoare ilustrativa si nu pot fi reproduse fara acordul prealabil al spatiulconstruit.ro


 

Ultimele discutii pe acest subiect: Vezi toate discuţiile din forum
Ovidiu Chis - 24 Aug 2015, 13:02 (post nou)
Raspuns solutie
Referitor la montajul la limita elementelor structurale: defapt cred ca este necesar sa fie defazata inspre exterior tamplaria cu 5-10mm fata de termosistem avand in vedere adezivul folosit. Daca se monteaza exact in acelasi plan ce se intampla sau cu ce este "umplut" acel gol creat? Pe desenul dvs. apare o plasa metalica, sau ce este aceea? Multumessc
Raspunde
- 26 Sep 2014, 13:35 (post nou)
Raspuns solutie
Foarte interesant articolul, mai ales ca ia in considerare si alte moduri de montare a ferestrelor decat cele cu care suntem obisnuiti. Este esential montajul ferestrelor in acelasi plan cu termoizolatia, astfel minimizandu-se puntile termice! Chiar daca acest tip de detaliu este oarecum nou, la noi in tara, in restul Europei este utilizat din plin, in special pentru cladirile 'low energy' si pentru casele pasive.
 
Raspunde
Ce parere ai? Logheaza-te ca sa poti comenta:
Timp de incarcare pagina: 1.857 sec sql:0.000 sql cache:true hostname::tron_spcons-http-pe-tron-cu-zmut